fbpx

Tips voor het schoonmaken van je raamdecoratie

Je hebt raamdecoratie op maat laten installeren die perfect past bij jouw interieur. De kleur, de textuur en de uitstraling is exact wat je in gedachten had. Om die mooie kleur van je raamdecoratie in je keuken of woonkamer te behouden heb ik enkele handige tips. In het algemeen is een gordijn een delicaat product. Het is niet de bedoeling dat je de stoffen met chemische producten en een harde borstel gaat reinigen. Hoe je jouw raamdecoratie schoonmaakt hangt af van het type decoratie dat voor je ramen hangt. In dit artikel vertel ik je hoe je verschillende soorten raamdecoratie het best kan onderhouden om er langer van te genieten. Lees hieronder verder en ontdek alle handige tips.

Plisségordijnen kuisen

Het plisségordijn staat bekend om zijn honingraatstructuur waardoor het makkelijk stof opvangt. Je maakt het gordijn eenvoudig stofvrij door eens zachtjes te blazen of door middel van een swiffer. Daarnaast kan je het stof van de plisségordijnen ook verwijderen door gebruik te maken van een stofzuiger. Let wel op dat je steeds een kleine, zachte en schone borstelkop gebruikt en een lage zuigkracht. Zo voorkom je schade aan je nieuwe plisségordijnen.

Jaloezieën reinigen

Je veegt je houten, PVC of aluminium jaloezieën schoon met een plumeau of een niet statische droge stofdoek. Zo verwijder je al het stof dat los op de latjes ligt. Wanneer je dit regelmatig doet, zal je zien dat het stof niet snel ophoopt en kan je langer van je horizontale jaloezieën genieten. Daarnaast kan je de verticale lamellen ook op dezelfde manier schoonmaken dan je plisségordijnen. Gebruik steeds de kleine en schone borstelkop van je stofzuiger en zuig het stof zachtjes op. Bij houten jaloezieën vermijd je best het gebruik van schoonmaakmiddelen. Kantel de latjes naar beneden en maak alles proper met een droge doek. Kantel daarna de lamellen naar de andere kant en veeg weer van links naar rechts en van boven naar beneden. Zo geniet je weer van propere jaloezieën.

Gordijnen schoonmaken

Jouw gordijnen op maat kan je best laten reinigen door specialisten in een stomerij. Zij weten exact welke behandeling ze moeten geven aan welke stoffen. Wil je jouw raamdecoratie toch liever zelf schoonmaken? Geen probleem! Onze gordijnen op maat zijn steeds voorzien van een wasvoorschrift. Zo weet je perfect welke behandeling het gordijn nodig heeft. De belangrijkste tip is om je gordijnen niet te veel te reinigen. Zo behoud je steeds de beste kwaliteit van de gordijnstoffen en geniet je langer van je raamdecoratie op maat.

Vouwgordijnen proper maken

Met vouwgordijnen heb je niet veel schoonmaakwerk. Je kan de gordijnen makkelijk stofvrij maken door met een plumeau of een niet statische stofdoek over de gordijnstof te gaan. Om je vouwgordijnen grondig te reinigen maak je ze los, verwijder je de dwarslatjes en maak je de koorden los. Daarna was je de vouwgordijnen op 30 graden zonder te centrifugeren. Om verkleuring tegen te gaan raad ik aan om heel weinig waspoeder tot geen waspoeder te gebruiken. Doe dit één keer per jaar voor een frisse uitstraling van je vouwgordijnen op maat.

Rolgordijnen en duorolgordijnen reinigen

Wanneer je rolgordijnen voor je raam hebt hangen mag je een gat in de lucht springen. Een rolgordijn of duo rolgordijn is gemaakt van zeer duurzaam materiaal waardoor het weinig onderhoud vereist. Om ze te reinigen, rol je rolgordijn uit. Daarna begin je met afstoffen van de voor- en achterkant met een plumeau of droge microvezeldoek. Meer werk heb je niet! Wees wel altijd voorzichtig en maak het gordijn op een zachte manier stofvrij. Doe dit op regelmatige basis om te voorkomen dat het stof zich begint op te hopen.

Niet proper, wat nu?

Je krijgt je raamdecoratie niet schoon? Geen nood! Ik help je met veel plezier verder voor extra schoonmaakadvies. Contacteer me telefonisch op het nummer 0479/72 00 11 of stuur me een bericht via mail op info@bdhomedesign.be of via het contactformulier. Met BD Home Design blijf je lang genieten van al je raamdecoratie.